NEWS

Vil fikse verdenshandelen


< Back to all news

Vil fikse verdenshandelen

Business

Category: Business News

Mens brexit og Donald Trump bidrar til en proteksjonistisk bølge, er utenriksminister Børge Brende vert for det første globale handelstoppmøtet i Norge noensinne.

“Det er mye som står på spill,” sier Brende.

Han har derfor invitert utenriksministre og handelsministre fra vel tyve land til toppmøte i Oslo for å berge i land en global handelsavtale i regi av Verdens handelsorganisasjon (WTO). Møtet, som finner sted på Voksenkollen utenfor Oslo sentrum fredag og lørdag, er det første i sitt slag i Norge, og representanter fra flere ledende land med USA, Kina, Russland, Japan og India kommer.

På 15. året

Brende beskriver møtet i Oslo som et rådslag for å legge en slagplan foran WTO-toppmøtet i Buenos Aires i Argentina til neste år. Håpet er å endelig konkludere den såkalte Doha-runden, forhandlingene om en global handelsavtale som har pågått helt siden 2001.

På Bali i Indonesia i 2013 klarte WTO-landene å komme frem til en slags avtale, og selv om avtalen var meget amputert var det den første WTO-avtalen siden grunnleggingen av handelsorganisasjonen i 1995.

De ambisiøse planene fra Doha i 2001 er lagt bort som urealistiske, og håpet er en mindre omfattende avtale i Argentina som endelig kan sette en sluttstrek for Doha-runden.

“Målet er å få på plass en Doha-light avtale i 2017. Jeg ser ikke noe annet alternativ,” sier Brende.

Topplag til Oslo

Representanter for verdens tyngste økonomier kommer til Oslo, og deltagerlisten er fortsatt hemmelig. Men DN vet at USAs handelsrepresentant Michael Froman kommer, i likhet med Russlands minister for økonomisk utvikling, Aleksej Uljukajev. Kina sender en viseminister, mens Argentina, Sverige, Canada og Kenya kommer med utenriks- eller handelsministre. EU stiller med sin fremste handelsrepresentant, handelskommissær Cecilia Malmström, mens WTO kommer med toppsjefen, generaldirektør Roberto Azevêdo.

“Vi samler 22–23 av de viktigste aktørene,” sier Brende.

Han forteller at Oslo-møtet kom istand etter forrige ministerkonferanse i WTO i Nairobi i Kenya i desember ifjor.

“Jeg inviterte da til dette møtet, og det viste seg at interessen var stor,” sier Brende

Source: Dagens Næringsliv