NEWS

USAs utenriksminister til Oslo


< Back to all news

USAs utenriksminister til Oslo

Business

Category: Government

I juni kommer USAs utenriksminister John Kerry til Oslo og Nord-Norge.

– Dette ser vi frem til, sier utenriksminister Børge Brende.

Fredag fikk han bekreftet at John Kerry kommer til Norge 14. og 15. juni. Her vil han åpne det årlige fredsmeglermøtet Oslo Forum, på Losby Gods i Lørenskog utenfor Oslo.

– Kerry vil snakke om blant annet de ulike initiativene som er tatt for å stoppe den fem år lange krigen og humanitære katastrofen i Syria. Det vil også bli diskusjoner rundt kampen mot terror og ISIL. Migrasjon og situasjonen i Israel og Palestina vil også stå på dagsorden, sier Børge Brende.

Nordover

Dagen etter, den 15. juni, vil Kerry og hans følge dra nordover. Det er fortsatt ikke klart om de kommer til å reise til Svalbard eller Tromsø.

– John Kerry har overtatt formannskapet i Arktisk råd i år, og ønsker ved selvsyn å se på klimaendringene. På Svalbard skjer det dobbelt så raskt som ellers i verden, og Kerry ønsker å se isbreer som smelter og hvilke konsekvenser det får for det biologiske livet i Arktis. Hvis vi drar til Tromsø, blir det for å besøke Arktisk råds sekretariat og kunnskapsmiljøet i Tromsø, blant annet universitetet og Polarinstituttet, sier Brende.

Viktig anledning

Han synes det er inspirerende at Kerry har satt av to hele dager til sitt norgesbesøk.

– Det at Norge får besøk av den amerikanske utenriksministeren, tilhører sjeldenhetene. Det er en viktig anledning for Norge til å understreke sikkerhetsutfordringene vi står overfor. Besøket vil skje bare uker før Natos toppmøte i Warszawa, og det er viktig for oss å få frem den asymmetriske situasjonen vi har militært i nord. Vi er helt avhengige av et NATO som tar forpliktelsene i nord på alvor, og gir oss mulighet til å understreke viktigheten av NATOs maritime strategi og slagkraft overfor USA, som er vår nærmeste allierte og har en forsvarsevne ingen andre har, sier Brende.

 

Les hele artikkelen HER

Source: VG

Published: February 4, 2016