NEWS

Ubers satsing i Oslo møter sterk motstand


< Back to all news

Ubers satsing i Oslo møter sterk motstand

Business

Category: Automobile / Transport

Persontransportselskapet Uber vil utfordre taxinæringen i Oslo, til tross for klare advarsler.

Onsdag åpner det omstridte persontransportselskapet Uber sin første tjeneste i Oslo. I første omgang vil de utfordre privatsjåførmarkedet.

– Vi starter opp Uber Black-tjenesten i Oslo fra onsdag. Det vil si at de som laster ned appen vår og registrerer seg kan bestille henting. Uber Black er en tjeneste for eksklusiv persontransport med strenge krav til biler og sjåfører, sier Jo Bertram, direktør for Uber i Storbritannia og Norden.

Samtidig som Uber Black lanseres, starter også en lukket prøve av tjenesten Uber Pop, som utfordrer den etablerte drosjenæringen.

– Vi er i ferd med å knytte til oss sjåfører og vil invitere nordmenn som har registrert seg hos oss til å prøve tjenesten i et halvt års tid, sier Bertram.

I andre land hvor Uber har etablert seg, har det blitt konflikter med den etablerte drosjenæringen. Mange mener selskapet driver en organisert form for pirattaxi.

Truet med vold

I januar gikk franske drosjesjåfører til angrep på Uber-biler med passasjerer i og vandaliserte dem. I Barcelona truet drosjesjåfører i sommer med å bruke vold mot Uber-sjåfører dersom de etablerte seg der.

Ubers forretningsmodell går ut på å la personer sitte på med frivillige sjåfører. Offisielt er hensikten at man skal få skyss av noen som skal samme vei, slik at disse kan få dekket deler av sine bilutgifter. I praksis er det snakk om en persontransporttjeneste med priser langt under den regulerte taxinæringen. Kostnaden er basert på tid og distanse, og passasjeren blir trukket fra et kredittkort registrert i Ubers app. Sjåføren får sin betaling – minus et «gebyr» på 20 prosent – fra Uber.

Source: Dagens Næringsliv

Published: May 20, 2024