NEWS

Telenor kan bli straffet i USA


< Back to all news

Telenor kan bli straffet i USA

AmCham

Category: AmCham News

Den svenske påtalemyndigheten opplyser at amerikanske myndigheter kan reise tiltale i Vimpelcom-saken allerede 20. august i år. Det kommer fram i en rettsprotokoll fra Stockholm tingsrätt som Klassekampen har fått tilgang til.

Det betyr at amerikanske etterforskere mener de kan bevise at straffbare handlinger har funnet sted i forbindelse med Telenor-eide Vimpelcoms kjøp av telelisenser i Usbekistan. Siden VimpelCom er børsnotert i USA, er selskapet underlagt amerikanske antikorrupsjonsregler og kan dømmes i en amerikansk domstol.

Pinlig affære
Beate Sjåfjell, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, sier at en tiltale i USA vil bli en pinlig affære for Telenor.

– Det understreker alvoret i saken, og setter Telenor-styrets taushet og manglende reaksjon overfor konsernsjefen i et enda mer grelt lys, sier hun.

Seks Telenor-topper, blant dem konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, har ifølge Klassekampen behandlet betalinger som nå etterforskes som bestikkelser.

Risikerer straff
Mads Andenæs, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, mener Telenor-toppene risikerer straff.

– Amerikansk rett har presise vilkår for straffbarhet. Hovedregelen er strafferettslig forsett, men det er også flere bestemmelser hvor forskjellige former for uaktsomhet vil holde, sier han.

Source: Aftenposten

Published: August 6, 2015