Category: Chemicals / Metals
Den nye toppsjefen i et av Norges største børsnoterte selskaper hiver ut skrivepulten.
Onsdag hadde Svein Tore Holsether sin første arbeidsdag i Yara, nesten seks måneder etter at han ble annonsert som ny konserndirektør for den norske gjødselgiganten.
– Det er godt å komme i gang, sier 42-åringen og ønsker DN velkommen inn på sitt nye kontor i hovedkvartalet på Skøyen. Det er umulig å ikke legge merke til at noe mangler.
– Nei, jeg har et møterom. Det er det jeg bruker tiden min på. I tillegg reiser jeg veldig mye, så min tid her er veldig begrenset. Jeg håper også at det sender et signal om hva jeg ønsker å oppnå: en åpen dialog og stor grad av involvering, svarer den ferske konsernsjefen.
Yara er et av Norges største børsnoterte selskaper. Holsether kommer fra stillingen som toppsjef for aluminiumsselskapet Sapa. Her ledet han 24.000 ansatte – dobbelt så mange som både Hydro og Yara.
Under Holsethers ledelse vokste Sapa fra å være et mellomstort europeisk selskap, til å bli verdensledende på aluminiumsprofiler etter sammenslåingen med Hydros profilselskap i 2013.
– Hva er dine ambisjoner for Yara?
Svein Tore Holsether
Alder: 42
Sivil status: Gift, to barn
Aktuell: Ny konsernsjef i Yara
Lønn: Seks millioner kroner i fastlønn. Gjør han jobben som forutsatt, får han ytterligere tre millioner kroner i bonus pluss aksjer.
– Det er litt tidlig å komme med alle vekstmål, men det handler om å videreutvikle en posisjon, svarer han.
Yara har de seneste årene vært mest i søkelyset på grunn av det som omtales som norgeshistoriens største korrupsjonsskandale. Tidligere i sommer ble alle de fire korrupsjonstiltalte dømt til fengsel i denne saken.
I et intervju med DN i mars, erklærte Holsether at han har nulltoleranse for korrupsjon. Samtidig gjorde den påtroppende toppsjefen det klart at han ønsker «å se fremover».
Dette gjentar han onsdag.
– Yara er først og fremst en fantastisk industrihistorie. Man har bygd opp et selskap som er verdensledende – og i tillegg vært med på å sikre at verden har en matvareproduksjon som stiger i takt med befolkningsøkningen, sier Holsether.
Den første tiden vil han konsentrere seg om å lære mer om selskapet og «forså butikken».
– Jeg har stor respekt for at det er en annen industri jeg går inn i. Fremover er reiseprogrammet intenst. Jeg skal se mest mulig av virksomheten, men også treffe kundene ute i markedet, forteller toppsjefen.
Det er ikke tvil om at Holsether overtar sjefstolen i en krevende tid for norsk næringsliv.
Denne uken bekreftet ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at industribedrifter for alvor merker oljesmellen på kroppen. Det er ventet at oljeprisraset, som kom i en periode med allerede fallende aktivitet på norsk sokkel, vil få stadig bredere ringvirkninger.
Yara er imidlertid blant dem som i dag nyter godt av både råvareprisfall og en svakere krone. I Norge har selskapet to fabrikker i Norge, i Porsgrunn og Glomfjord.
– Vi er en global virksomhet, og ikke direkte påvirket av dette. Samtidig er det et sammensatt bilde, og ingen er isolert av utviklingen som ligger bak oljeprisfallet. Her er usikkerhet rundt Kina ett element, sier Holsether og fortsetter:
– Så blir eksportvirksomheten ut fra Norge mer konkurransedyktig med en svakere kronekurs. Videre er gass en viktig innsatsfaktor i Yaras produksjon og lavere priser har en positiv påvirkning på vår kostnadsposisjon.
Yara International fikk et resultat før skatt på 3.952 millioner kroner i andre kvartal 2015, sammenlignet med 3.095 millioner kroner i samme periode året før, viste kvartalsrapporten i sommer.
Source: Dagens Næringsliv
Published: September 9, 2015