NEWS

Norks Grudersatsning i USA


< Back to all news

Norks Grudersatsning i USA

Business

Category: Financial / Investment

Stian Rustad har gravd dypt i egen lommebok for å sette USA-drømmen ut i spill. Med 200 millioner av egne midler satser sky-gründeren friskt for å erobre et av verdens viktigste markeder.

Det er ERP-løsningen 24sevenoffice Rustad har klokketro på. 44-åringen var i sin tid med å starte skyselskapet som skal ha vært et av de første programvarehusene i verden som mente det var et marked for fagssystemer som fungerte ut av boksen fra en desentralisert server.

– Dette prosjektet tror jeg sterkt på, eller så hadde jeg aldri turt å satse! sier Rustad til digi.no. 

Ledende aktør i Europa

24sevenoffice har blitt en ledende aktør i Europa innen skybaserte forretningssystemer, og var muligens det første skybaserte ERP-systemet i verden da det ble etablert.

I ettertid har selskaper som norske Visma og amerikanske Salesforce fulgt etter.

I dag har det norske selskapet 22 000 kunder fra hele Europa. Med et amerikansk marked som er 60 ganger større enn markedet her hjemme, tror Rustad at han kan bygge opp en milliardbedrift i fremtiden. 

– Dette blir et eventyr, sier 44-åringen til digi.no.

24sevenoffice eies av rundt store 200 aksjonærer. De følte at risikoen i USA ble for stor, og ville ikke være med på eventyret helhjertet.

Sa opp jobben som direktør

Derfor sluttet like gjerne 44-åringen som direktør i Norge, og kjøpte opp rettighetene til å ta ERP-eventyret til det amerikanske markedet.

Risikoen er det Rustads egen bankkonto som må bære.

– Alt er dyrere i USA. Det er dyrere å bo, skaffe ansatte og svært vanskelig i lykkes.  Aksjonærene har en 20 prosents andel i dette eventyret, så de har jo en viss interesse av at det går bra, men jeg bruker midler jeg har tjent opp igjennom 15 år med gründer-virksomhet, forteller 44-åringen til digi.no.

Rustad sier han har kartlagt det amerikanske markedet, og mener han har funnet et hull hvor den norske ERP-løsningen vil klare å kapre markedsandeler.

Funnet hull i markedet

Mens de største ERP-leverandørene Netsuite og QuickBooks dominerer i markedene for mikrobedriftene, mener gründeren at ingen andre kan tilby gode skybaserte løsninger for bedrifter som har mellom 10 og 300 ansatte.

– Det er rett og slett veldig liten konkurranse, og jeg har ennå ikke kommet over noen bra ERP-systemer som er skybaserte. Det er ingen i USA som har helt taket på skymarkedet på ERP-siden ennå. Markedet kommer bare til å bli større og større. I Norge vokser skymarkedet med rundt 35 prosent i året. Jeg satser på at det samme skal skje i USA, og da skal vi være der, konstaterer Rustad.

Fordelen med skybaserte løsninger er ifølge Rustad ganske åpenbar. En desentralisert løsning krever ingen administrasjon fra selskapene som går over til dem.

Dermed slipper kundene unna dyre servere som surrer inne på et datarom. Dyre konsulenter eller egne ansatte som drifter disse blir også en saga blott. Det er en visjon som er enkel å selge til amerikanske kapitalister, mener Rustad.

 

Source: Digi