NEWS

HiOA Blir Universitet og Starter Samarbeid med IBM


< Back to all news

HiOA Blir Universitet og Starter Samarbeid med IBM

Business

Category: Education / Research

Til neste år blir dette Norges neste universitet. Navnet er foreløpig ikke bestemt, men kanskje blir det det Aker Universitet? Uansett er forvandlingen og planene allerede godt i gang.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tar flere grep på veien. Det inkluderer styrking av sitt teknologifakultet. Onsdag ettermiddag signerte skolen en fersk samarbeidsavtale med en amerikansk teknologikjempe.

Innleder tett samarbeid med «Store Blå»

HiOA er den eneste utdanningsinstitusjonen i Oslo som utdanner ingeniører.

Sammenlignet med Universitetet i Oslo på Blindern er studiene ved Pilestredet dessuten mindre «science»-orientert, mener prorektor Morten Irgens.

– Vi ligger nærmere arbeidslivet og er mer problemdrevet i forskningen og utdanningen vår. Det vi gjør nå er å løfte og styrke teknologifakultetet betraktelig. Det finnes knapt et eneste yrke som ikke vil bli snudd opp ned av teknologi om noen år, sier Irgens til digi.no.

Watson med sin kunstige intelligens og nettskyplattformen BlueMix er noe av det som blir tilgjengelig for studentene som ledd i det nye samarbeidet med IBM.

Irgens som er prorektor for forskning og utdanning snakker om maskinlæring og mulighetene for å skape ny kunnskap av stordata (big data) og ustrukturert informasjon. Dette skal innlemmes i masterprogram, men også brukes i forskning ved det vordende universitetet.

Studenter skal få jobbe på IBM-prosjekter

– Det er faktisk ganske store ambisjoner vi har med dette samarbeidet, forteller IBMs norgessjef Arne Norheim til digi.no.

Foruten å by på teknologi og løsninger skal IBM tilby gjesteforelesere ved utdanningen og de ønsker gjerne å bidra til pensum også.

Og allerede fra sommeren skal de starte opp felles prosjekter med HiOA.

– Vi trekker studenter inn i kommersielle prosjekter for å gi de arbeidserfaring, sier IBM-sjefen.

Dette blir en type praksisplass på IBMs egne kundeprosjekter her i Norge, hvor de typisk ruller ut Watson-løsninger innen kunstig intelligens, maskinlæring og kognitiv teknologi.

– Det blir flere prosjekter. Det første er et prosjekt vi lander nå i disse dager hvor det blir rom for 5-6 studenter, sier Norheim.

Et «hypotetisk» eksempel han trekker fram, som digi.no mistenker å være et faktisk og konkret (ennå ikke kunngjort) oppdrag for en helseinstitusjon, blir å lage en helse-relatert mobilapp.

– En app som skal være med å gi pasienter opptrening hjemme med kognitive muligheter, som gjør at du kan tilpasse behandlingen til den enkelte etter hvordan pasienten oppfører seg, og skape kommunikasjon tilbake til legen. I stedet for å beholde pasienten på sykehuset kan legen sende pasienten hjem til egentrening og følge utviklingen.

Source: Digi.no