NEWS

Helse- og omsorgsdepartementet, FHI og MSD er enig: tusenvis av nordmenn får gratis HPV-vaksine


< Back to all news

Helse- og omsorgsdepartementet, FHI og MSD er enig: tusenvis av nordmenn får gratis HPV-vaksine

Business

Category: Health

Over 18.000 HPV-vaksinedoser kunne blitt kastet grunnet avtale med legemiddelgigant. Nå griper statsråden inn, og vaksinene gis til utsatte grupper.

– Det har vært veldig viktig for meg å få løst denne saken. Det er misbruk av ressurser, og helt meningsløst, å kaste fullt brukbare vaksiner den norske stat allerede har betalt for, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Etter anbudskonkurranse skal Cervarix fra i høst av erstatte Gardasil som HPV-vaksine mot blant annet livmorhalskreft i Norge.

Men flere kommuner har opptil flere hundre Gardasil-doser liggende, og Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på hele 18.000 doser. Det er nok til vaksinering av 6000 personer.

Norges avtale med produsenten av Gardasil, legemiddelgiganten MSD, innebar imidlertid at dosene utelukkende kunne brukes i barnevaksinasjonsprogrammet – og ikke til å vaksinere andre grupper i befolkningen.

Fordi barna som starter vaksinering i høst får Cervarix, lå det dermed an til at tusenvis av fullt brukbare Gardasil-doser måtte kastes.

Source: NRK

Published: February 7, 2018