NEWS

Erna Solberg: Hyller USAs immigrant-suksess


< Back to all news

Erna Solberg: Hyller USAs immigrant-suksess

Business

Category: Government

Dagen etter at statsminister Erna Solberg sist uke besøkte Det hvite hus, skapte president Donald Trump overskrifter ved å stille spørsmål om hvorfor USA ikke tar inn innvandrere fra Norge i stedet for fra afrikanske drittland – “shithole countries”.

Nå mener Solberg at USA heller bør glede seg over sin immigrasjonssuksess.

– Dette er en del av immigrasjonsdebatten de har i USA der de faktisk forhandler om regelverket for immigrasjon mellom presidenten og kongressen. Jeg tror USA hadde gjort lurt i å se hvor mange utrolig talentfulle mennesker de har fått fra andre deler av verden, ikke minst fra de landene i Afrika. De har sugd til seg noe av den beste kompetansen fra de landene. Se på universitetene, noen av dem med høyest kompetanse og mest innovasjonskraft kommer nettopp fra andre land, sier Solberg til DN.

– Har Norge noe å lære av amerikansk immigrasjonspolitikk?

– Nei, jeg tror vi skal ha vår egen. Vi er en helt annen type land.

Norge må integrere bedre

Solberg stilte mandag morgen på NHOs årlige solamøte, direkte fra sluttførte regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Frp og Venstre om en felles regjeringsplattform. Nettopp integrasjon av innvandrere er et tema hun er svært opptatt av for Norges del også.

– Bølgen av immigranter fra 2015 kommer nå ut av introduksjonsordningene i kommunene, sa Solberg på talerstolen.

Oppgaven nå er å gjøre flest mulig av immigrantene til produktive samfunnsborgere. Der ligger Norge trolig langt etter USA.

– Det er ikke bærekraftig at vi har 43 prosent sysselsettingsgrad blant asylsøkere og kvoteflyktninger. Det er 20 prosent lavere enn i befolkningen for øvrig. Det må vi løfte opp, ellers er det ikke bærekraftig for fremtiden, sa Solberg med referanse til norske velferdsordninger.

USA er ikke akkurat kjent for velferdsordninger på samme nivå.

Spurte om skisteder

Neste uke er det for øvrig mulig at Solberg kan treffe Donald Trump igjen. De skal begge delta under rikmanns- og statsledertreffet World Economic Forum i Davos.

– Jeg har ikke noen planer om å ha noen møter med ham, men det kan jo være jeg treffer ham i korridorene, sier Solberg.

Alpelandsbyen vil i så fall være et passende sted å fortsette den litt overraskende skidiskusjonen Trump innledet i Washington.

– Han spurte om vi hadde noen gode skisteder, sier Solberg.

– Er det utsikter til en “Trump Ski Resort” i Norge?

– Jeg tror det var mer en smalltalk-innledning, også om skiløping og mulighetene, sier hun.

– Klimaendringene gjør vel skistedene i Norge også mer utsatte?

– Jeg valgte en annen profil på det. Jeg tenkte jeg ikke skulle ødelegge for norske skisteder ved å si at det ikke kom til å være snø der, sier Solberg.(

Source: Dagens Næringsliv