NEWS

Barack Obama og Angela Merkel fant tonen under mandagens toppmøte i tyske Hannover


< Back to all news

Barack Obama og Angela Merkel fant tonen under mandagens toppmøte i tyske Hannover

Business

Category: Business News

Tungvekterne USA og Tyskland vil ha fortgang i forhandlingene om verdens største handelsavtale. Professor Einar Lie beskriver avtalen som defensiv.

USAs president Barack Obama brukte mandagens toppmøte med EU-lederne i Hannover til å pushe den nye transatlantiske handelsavtalen – Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Obama fant raskt tonen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og lederne for de to økonomiske stormaktene er enige om å ferdigforhandle avtalen i år. Dette er Obamas siste år i Det hvite hus, og alle hans aktuelle etterfølgere er skeptiske til nye, store multilaterale handelsavtaler.

– Jeg er trygg på at vi skal få gjort dette, sa Obama.

På den meget gemyttlige pressekonferansen sammen med Merkel roset Obama også Merkels sans for humor, noe som ikke alltid kommer like tydelig frem under hennes offentlige opptredener.

Kongstanken som ligger i bunn for avtalen er at alle tiltak som letter handelen bidrar til økt økonomisk vekst og velstand.

– Økt frihandel virker generelt vekstfremmende, sier Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo.

Han sier tanken om en transatlantisk frihandelsavtale har ligget der i hele etterkrigstiden, men at dette særlig har stoppet opp i USA som har lagt mer vekt på Gatt-avtalen, forløperen til Verdens handelsorganisasjon (WTO). I Europa har jordbruket og frykten for å bli utkonkurrert av rimeligere landbruksvarer fra USA virket begrensende.

Source: Dagens Næringsliv