NEWS

Baner vei for norske oppkjøp


< Back to all news

Baner vei for norske oppkjøp

Business

Category: Energy

To norske oljeserviceselskaper peker seg ut etter Schlumbergers kjøp av Cameron, mener analytiker.

Schlumbergers oppkjøp av konkurrenten Cameron International åpner «virkelig» døren for spekulasjoner rundt den norske oljeservicebransjen, mener analytikere TDN Finans har snakket med.

Aker Solutions blir fremhevet som den mest åpenbare oppkjøpskandidaten, men også Subsea 7 kan være en het kandidat.

Oljeservicebyks

Norske oljeserviceaksjer spretter opp onsdag og bidrar til at Oslo Børs trosser bred nedgang på øvrige toneangivende europeiske børser.

Offshoreentreprenøren Aker Solutions leder an utvilklingen og er opp over 11 prosent. Undervannsrørlegger Subsea 7 stiger nær 8 prosent.

Fearnley Securities’ analysesjef Truls Olsen mener det er naturlig at hele oljeservicesektoren stiger som en funksjon av kjøpet.

– Det viser at industrielle aktører er villige til å betale mer enn aksjemarkedet priser ting til, sier Olsen til TDN Finans.

ABG-analytiker Haakon Amundsen fremhever tre ting som er interessant med Schlumberger/Cameron-avtalen.

– Det ene er at det er en av de første store transaksjonene innen oljeservice som er knyttet tett opp til den norske offshore-sektoren. Cameron er et svært sammenlignbart selskap til Aker Solutions på subsea-biten. I seg selv er det interessant at man har kommet til et punkt hvor det kan skje større transaksjoner innen oljeservice, sier han.

Tror Aker Solutions forsvinner

ABG-analytikerens andre poeng er at transaksjonsverdien er «ekstremt mye høyere» enn det børsen verdsetter Cameron til. Det tredje er hvorvidt Aker Solutions er en oppkjøpskandidat.

– Vi har trodd at Aker Solutions er en oppkjøpskandidat på sikt, men ikke i det korte bildet. Men det er klart at det nå kan bli spekulasjoner rundt Aker Solutions, spesielt siden selskapet er i en allianse med Baker Hughes, som er i ferd å bli kjøpt opp av Halliburton. Denne transaksjonen kan komplisere et eventuelt AKSO-oppkjøp, men jeg tror uansett at man på sikt ikke skal se bort fra at man kan se en slik løsning, sier analytikeren videre.

Foruten det sammenslåtte Halliburton/Baker Hughes, tror Amundsen store konglomerater som General Electric kan være mulige kjøpere av Aker Solutions.

– Store internasjonale konglomerater kan synes at de får energi/oljeservice-eksponering billig nå, og derfor kan være interessert. Primært slike selskaper som GE, ettersom konsernet allerede har litt subsea-business, sier han.

Ikke utenkelig

Analytikeren påpeker også at Subsea 7 nylig kunngjorde en allianse med OneSubsea, som er et joint venture mellom Schlumberger og Cameron.

– Det er derfor naturlig at det blir spekulasjoner rundt Subsea 7 òg, selv om det er litt mindre åpenbart (..) Det er ikke helt urealistisk at Schlumberger kan finne på å kjøpe Subsea 7, sier han.

Pareto-analytiker Kristian Diesen påpeker at oppkjøpet vil kunne påvirke Aker Solutions og delvis Akastor, som har tilsvarende tjenestetilbud som Schlumberger og Cameron, ifølge en oppdatering onsdag.

“Men det har også en klar innvirkning på den bredere sektoren der en integrasjon av tjenester og produkter gjennom et felts levetid vil drive kostnadsreduksjoner og effektiviseringsgevinster, som blir stadig viktigere i det nåvære oljeprisklimaet”, skriver Diesen.

Aker-kontrollerte Akastor stiger 9,3 prosent til 11,2 kroner per aksje sålangt onsdag.

Natixis-analytiker Alain Parent sier til Bloomberg News at en annen mulig oljeservicetransaksjon kan være en fusjon mellom Technip og FMC, som allerede har et tett samarbeid.

Source: Dagens Næringsliv

Published: March 1, 2024