NEWS

Accenture, Microsoft og Basefarm går sammen om skytjenester


< Back to all news

Accenture, Microsoft og Basefarm går sammen om skytjenester

Business

Category: IP & Innovation

Fire ledende IT-selskaper går sammen om å levere en global skytjenester der datautstyret står på norsk jord. I høysetet er innovasjon og sikkerhet.

Ifølge en fersk rapport utgitt av IKT-tenketanken Top of Digital Europe, har 40 prosent av norske virksomheter tatt i bruk skytjenester. Det er nest best i Europa, kun slått av Finland.

– Alle virksomheter som ønsker å ta del i den digitale transformasjonen må utnytte de fordelene som skyløsninger gir. Et argument er at det reduserer kostnader til IKT, men det gir også store muligheter for økt produktivitet, sier Knut Rand.

Han er Chief Strategy Officer (CSO) i selskapet Basefarm, som er leverandør av drifts- og IT-relaterte tjenester på nett. For under ett år siden startet IT-selskapet å levere en global skyløsning der datautstyret står på norsk jord.

Tusenvis av kvadratmeter på selskapets datasenter i Lørenskog utenfor Oslo, gjør at virksomheter innen offentlig og privat sektor nå har tilgang på et «norsk» skyalternativ.

– Skytjenesteløsningen senker terskelen for å utnytte mulighetene skyen kan gi, ikke minst i bransjer og sektorer som er avhengig av høy sikkerhet og lagring av enkelte data i Norge, sier Rand.

Utvikles kontinuerlig: – Kall det gjerne «next practice»

Løsningen til Basefarm bygger på Microsofts CloudOS-plattform og kan kobles til IT-gigantens globale Azure-sentre. Det gjør det enklere for kundene om de trenger mer kraft, ønsker å flytte data til bestemte lokasjoner i utlandet eller Norge og ikke minst ta del i den teknologiske utviklingen.

– Løsningen legger til rette for å gjøre virksomheten mer innovativ. Skytjenesteløsningen tar utgangspunkt i hva som er «best practice» i et globalt perspektiv, sier Morten Meier, Enterprise & Partner Group Director i Microsoft.

Meier får støtte av Henning Hesjedal som er Country Manager i Avanade Norge. Han viser til at skytjenesteløsningen er fremtidsrettet på en helt annen måte enn tradisjonelle datasentre.

– Skytjenesten er i kontinuerlig utvikling. Kall det gjerne «next practice». Hver eneste dag skjer det innovasjon ett eller flere steder i verden som norske kunder får dra nytte av etter kort tid. I stedet for å programmere og bygge selv, er det mye bedre å utnytte funksjonalitet som kommer på løpende bånd.

Gjennom en allianse, der IT-selskapene Accenture og Avanade også inngår, er ambisjonen til de fire selskapene at det både i næringslivet og offentlig sektor skal tas mer initiativ for å ta i bruk skytjenester.

– Vi ønsker å legge til rette for de virksomhetene i Norge som sitter på gjerdet og lurer på om de skal sette deler av eller hele virksomheten ut i skyen. Vi ønsker å være rådgiveren for å få de i gang, sier Hesjedal.

– Tillit en forutsetning for å ta i bruk ny teknologi

Meier sin kollega i Microsoft, Kristine Beitland, er direktør for myndighetskontakt og fremhever at sikkerhet er av vesentlig betydning for valget om å løfte virksomheten inn i skyen.

–Tillit er selve grunnmuren vår. Folk bruker bare teknologi de stoler på. Med skytjenester ber vi egentlig folk stole på oss enda mer, og noe av det aller viktigste er sikkerhet og personvern, og at skyen oppleves som trygg, sier Beitland, som har over 16 års erfaring i Politiet og er tidligere direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd.

– Vi sørger for å sikre kundens data, og at kunden selv eier og kontrollerer egne data i skyen uansett hvem det er som ønsker å få tak i dataen, inkludert myndigheter.Kunden eier dataene, og da er det vår oppgave å fortelle kunden hva vi gjør. Samtidig er det et viktig prinsipp for oss at vi forvalte dataene i henhold til norske lover og regler, sier Beitland.

Source: E24