NEWS

Norske Prox Dynamics selges til amerikanske Flir Systems for over en milliard kroner


< Back to all news

Norske Prox Dynamics selges til amerikanske Flir Systems for over en milliard kroner

Business

Category: Defense / Security

Prox Dynamic i Asker er et stjerneeksempel på at norske ingeniører kan være svært tidlig ute og lykkes med ny teknologi. Selskapet utvikler ørsmå helikoptre med videokamera, som kan brukes til å oppdage farer for soldater i felten.

De har allerede 22 land på kundelisten. Nå selges selskapet til den amerikanske sensor-giganten Flir Systems, for solide 134 millioner dollar – 1,15 milliarder kroner ved dagens kurs.

Dette er første gang en norsk leverandør av forsvarsteknologi selges til USA.

100 ganger tyngre

Da Prox Dynamics ble startet våren 2008 var det ennå umulig å lage slike ørsmå helikoptre. Risikoen i prosjektet var skyhøy, og først i 2012 fantes det komponenter på markedet som var små og kraftige nok.

– Fordi vi var tidlig ute har vi strengt tatt ikke konkurrenter. Mange har prøvd, men så langt har alle gitt opp, sier administrerende direktør Gudmund Kjærheim.

– Du får kommersielle droner med lignende egenskaper, men de veier 1,5 kilo, rundt 100 ganger mer enn vår, sier gründer og teknologidirektør Petter Muren.

Fortsetter i Norge

Prox sine helikoptre får nye egenskaper etter hvert som teknologien utvikles , og for to år siden kom de første nattsensorene på markedet som var lette nok. De ble levert av Flir Systems, og Prox sine Black Hornet-helikoptre bruker nå både varmesensorer og kamera fra Flir. Dette ble starten på et samarbeid som nå har endt med oppkjøp.  Ifølge selskapet har det vært flere beilere, men dette var den første strategisk interessante.

-Vi blir en egen enhet i Flir, og skal vokse videre og utvikle produktene her på Hvalstad. Flir skjønner at det de kjøper er tilgangen til folkene, så de kan utvikle neste generasjon, sier Kjærheim, som venter drahjelp fra Flirs salgsapparat.

Produksjonen skal også fortsette på Hønefoss. Selskapet har i dag 100 ansatte, blant dem 30 ingeniører. Neste år skal de ansette 10 nye ingeniører.

Source: DN