NEWS

God vinhøst tross dramatiske branner i California: Brann truet California-druene. Men nå kan ekspertene skåle av glede mot alle odds


< Back to all news

God vinhøst tross dramatiske branner i California: Brann truet California-druene. Men nå kan ekspertene skåle av glede mot alle odds

Business

Category: Food & Beverage

Lederen for Wine Institute, Robert Koch, avslører at årets vinhøst i California – mot alle odds – er av eksepsjonell kvalitet.

Vinelskere verden over grep nervøst rundt glassene da voldsomme branner nylig herjet i California. Den solfylte vestkyststaten står for produksjonen av rundt 85 prosent av all amerikansk vin.

Noen av landets aller mest kjente vindistrikter, Napa, Sonoma og Mendocino, lå midt i det brannrammede området nord for San Francisco.

Ifølge amerikanske medier mistet 42 mennesker livet i katastrofebrannene. Hundretusener måtte evakuere hjemmene sine, og mange så dem brenne ned til grunnen. Det ble erklært unntakstilstand i delstaten. Mer enn 10 000 brannmenn ble satt inn for å slukke brannene, som brøt ut 8. oktober og ikke var under kontroll før nesten tre uker senere.

Over 1200 vingårder befinner seg i tre av vinregionene der brannene raste på det sterkeste; Napa Valley, Sonoma County og Mendocino County. I følge Californias organisasjon for vinprodusenter, Wine Institute, brant 11 vingårder ned til grunnen, eller fikk store skader. Rundt 12 prosent av alle vindruene som dyrkes i California kommer fra disse tre regionene.

For bare noen få dager siden offentliggjorde Wine Institute sin rapport om årets vinhøst i de ulike regionene i California.

Instituttets leder Robert Koch ser, til tross for den senere tids dramatiske hendelser, lyst på situasjonen for vinprodusentene. 2017 vil gå inn i historien som et svært godt år for vin laget av druer fra California, hevder han.

Årets druer er av eksepsjonell kvalitet. Vinprodusentene er optimistiske og forventer at årgangen skal bli utmerket, opplyser han overfor Dagbladet.

Reddet av været

Robert Koch opplyser at mesteparten av vindruene i området var plukket før den tragiske brannen startet:

– Hele 90 prosent av druene både i Napa Valley og Sonoma, og 85 prosent av druene i Mendocino var allerede høstet da brannene startet. Dette skyldes at slutten av august og begynnelsen av september var svært varm, og slik framskyndet modningen av druene, sier Koch til Dagbladet.

Druene som ennå ikke var plukket, var for det meste cabernet sauvignon som har tykkere skall, og som trengte enda litt mer sol før de var klare for plukking, forklarer Koch.

– Vinprodusentene vurderer nå disse druene grundig, for å være sikre på at de har den høye kvaliteten de skal ha, sier han.

Turistmagnet

I tillegg til at vinproduksjonen er en av Californias viktigste næringsveier, er den også en turistmagnet. 23,6 millioner besøk ble registrert i løpet av fjoråret på vingårdene som inviterer til smaking, shopping og overnatting.

Brannene førte til en midlertidig bråstopp i turisttrafikken i området. Robert Koch vil ikke tippe noe om de økonomiske konsekvensene for turist- og vinindustrien:

– Det er for tidlig å si noe om hva som er realistiske tall. Bare et fåtall vingårder ble totalskadd. De aller fleste holdt åpent for publikum på vanlig måte, slik også hoteller og restauranter i området gjorde.

Han er optimistisk på vegne av årets druer og vinen som skal lages av dem:

– Dette blir absolutt et meget godt år. Etter fem år med tørke fikk vi i år regnet vi trengte ved begynnelsen av vekstsesongen, noe som var av stor betydning for årets gode avling, uttaler han.

Claudia Schug Schuetz i Sonoma-vinhuset Schug Carneros Estate Winery sier til Dagbladet at mange i vin- og turistindustrien raskt kunne konstatere økonomiske tap fordi folk holdt seg borte fra området mens brannene raste.

 Flotte viner

– Tilbakemeldingene vi får fra våre kontakter sier at 2017-årgangen ser ut til å bli veldig bra, bekrefter Anne Eliasson.

Hun importerer amerikansk vin til Norge gjennom firmaet VCT Norway.

Eliasson fyller vinmonopolets hyller med viner fra en av de største vinprodusentene i California, Fetzer Vineyards. Vinene lages blant annet i Mendocino, Californias nordligste vindistrikt, og et av distriktene der brannene herjet som verst.

– Fetzer ble ikke rammet av brannen, og jeg har fått beskjed om at druene allerede var høstet, og at alle medarbeidere er i god behold, sier Eliasson.

Mange nordmenn er lite kjente med amerikansk vin. Det bør de gjøre noe med, synes hun. Vin fra California har nemlig de senere årene utviklet seg markant:

– Vinene har blitt merkbart friskere, de har mindre fatpreg og de har lavere alkohol. Dette gjør at vinene oppleves som mer elegante og mindre sødmefulle enn det vi gjennom mange år har vært vant til fra USA.

Hun påpeker at vinmonopolets utvalg av vin fra California er bedre og bredere enn noen gang.

– Prøv deg på Californias røde signaturdrue, Zinfandel. Den lages det flotte, moderne viner av, tipser Eliasson.

Vin med røyksmak

Hennes kollega, Sebastian Bredal i importselskapet Symposium Wines, et underselskap i ArcusGruppen, representerer flere amerikanske vinprodusenter. En av dem er vinhuset nevnt tidligere i saken, Schug Carneros Estate Winery i Sonoma.

– Der var heldigvis druene allerede i hus, og årgangen er reddet både for Schug-familien og flere andre vinhus vi har kontakt med. Også vinen som ligger til lagring på fat er trygg. Noen fryktet en stund at røyken kunne sette smak på vinen, men nå er det heldigvis bragt på det rene at røyken ikke har klart å trenge inn gjennom treet i de tykke eikefatene.

Bredal, en av fem nordmenn som kan smykke seg med den høythengende tittelen Master of Wine, betegner California som en vinregion preget av stor variasjon og mange ulike vinstiler.

– Dette skyldes at regionen er langstrakt, og at det dyrkes druer både i kjølige kyststrøk og i ekstremt varme innlandsstrøk. I tillegg vokser underskogen av yngre og eksperimenterende vinmakere, som ikke går av veien for å bruke mer ukjente druesorter i kombinasjon med tradisjonelle slag. Slikt blir det spennende vin av!

Source: Dagbladet