NEWS

Den amerikanske toppsjefen tror han kan selge 7000 Kongsberg-missiler


< Back to all news

Den amerikanske toppsjefen tror han kan selge 7000 Kongsberg-missiler

Business

Category: Defense / Security

For et par måneder siden inngikk Kongsberg sin største forsvarsavtale noen gang. Selskapet skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og tårn til Qatar for rundt 15 milliarder kroner.

Nå kan det ligge an til at konsernet igjen går til topps i en konkurranse i samme skala. I løpet av de nærmeste ukene skal det avgjøres om US Navy skal utstyre sine nyeste fregatter med langtrekkende missiler fra Kongsberg.

Direktør Thomas A. Kennedy i Raytheon, Kongsbergs amerikanske partner, tror dette blir et endelig et gjennombrudd for Naval Strike Missile (NSM).

– Jeg er meget optimistisk. Jeg er overbevist om at vi har en meget sterk kandidat i Kongsbergs ypperlige missil, sier Kennedy til Teknisk Ukeblad.

Både marine og hær

NSM er kandidat i konkurransen som kalles «Over The Horizon Weapon System» (OTH WS) som i utgangspunktet handler om å øke kampkraften på fartøyene som kalles «Littoral combat ship» (LCS).

LCS-fartøyene finnes i to varianter som bygges parallelt: Freedom-klassen fra Lockheed Martin og Independence-klassen fra Austal USA. I dag har de kun kortholdsvåpen, ingen sjømålsmissiler.

NSM testskytes fra USS Coronado 23. september 2014. Bilde: US Navy

På Surface Navy Association’s årskonferanse i januar kom det fram at missilet som velges i OTH også skal brukes på neste generasjon multirollefregatter, FFG(X), som blir litt større, raskere og mer bestykket.

Mens Raytheon og Kongsberg leverte sitt tilbud i OTH-konkurransen i juni i fjor, gikk de store konkurrentene Boeing og Lockheed Martin offentlig ut og fortalte at de vurderte å ikke delta med sine Harpoon- og LRASM-missiler.

– Vi tar ikke dette for gitt. Uansett har vi lagt fram et meget konkurransedyktig tilbud, så får vi se hva som skjer, sier Kennedy.

Det er ikke bare den US Navy som vurderer NSM. Det gjelder også US Army.

Om et par måneder skal NSM demonstreres i rollen som kystartilleri, slik det også brukes til i Polen. Det skjer under Rimpac 2018 («Rim of the Pacific Exercise», verdens største marineøvelse) der til sommeren skal U.S. Army Pacific (USARPAC) senke et skip med et NSM skutt fra land.

Erstatter for Harpoon

Kennedy kan ikke si noe om antall fartøy NSM er aktuell for. Dette er dessuten noe som har variert opp gjennom årene ettersom LCS-programmet har blitt endret. Og neste generasjon fregatt er det ennå ikke vedtatt noe budsjett for. Men det kan i første omgang være snakk om rundt 60 skip (40+20). Raytheon-sjefen forklarer det potensielle volumet slik:

– Missilet som nå velges, skal erstatte Harpoon II som det er bygget over sju tusen eksemplarer av. Jeg tror det kan bli behov for sju tusen NSM-missiler også, sier han.

Sjømålsmissiler ble i stor grad nedprioritert i mange land etter den kalde krigens slutt. NSM-programmet regnes som en av få nyvinninger, selv om det også er gjort videreutvikling på andre missiler som Exocet, RBS15 og nevnte Harpoon.

Dersom Raytheon vinner fram, vil det være med amerikanskproduserte missilsystemer, der NSM sluttmonteres, integreres og testes i Tucson, Arizona, mens utskytingskassene produseres på fabrikken Louisville, Kentucky og ildledningssystemene lages i Arkansas.

Dette vil skape redundant produksjonskapasitet og skal ifølge partnerne skape og sikre arbeidsplasser på begge sider av Atlanteren.

50 år med samarbeid

Kennedy besøkte Kongsberg mandag for å markere 50-årsjubileet for samarbeidet mellom Kongsberg og Raytheon. Han hadde med seg en delegasjon på 16 kolleger som fløy et av selskapets egne fly til Torp Sandefjord lufthavn og deretter ble frakter nordover i en kolonne svarte limousiner. En viss kontrast til den vanligvis meget folkelige stemninga som regjerer på kongsberghovedkvarteret.

Raytheon er verdens største missilprodusent. Selskapet, med hovedkvarter i Waltham i Massachusetts, har 64.000 ansatte og omsatte for 25 milliarder dollar i fjor. Dr. Thomas A. Kennedy startet som radarutvikler i Raytheon i 1983 og har vært øverste sjef i fire år.

Kennedy forteller til Teknisk Ukeblad at han ikke bare er på Kongsberg for å feire. Det er gjennomføres også en rekke forretningssamtaler.

– I tillegg til OTH-konkurransen har vi diskutert luftvernet Nasams, der vi også ser flere nye muligheter framover, opplyser han.

Source: Teknisk Ukeblad